© 2007 - 2024 tourist-informator.info. all rights reserved
SUCHEN Erweiterte suche Reservierung
uncover map ▼

Höhle "kolik" Satu Mare
Empfohlen


Höhle Satu Mare
Höhle

Satu Mare

(), Határában

46.343688, 25.378814

zeige die Telefonnummer

   ̶

http://

0.3 km

31.8 km

49.6 km

Warum ist so besonders Höhle "kolik" Satu Mare:
+ zum Reiseplaner
0:00 - 24:00
Programm

Allgemeine Infos - Höhle "kolik" Satu Mare

A falu mellett északról magas hegy emelkedik, melyet Leshegynek a hagyományok szerint azért hívnak, mert e hely tetelyén volt megtalálható Máré várának õrállomása, ahonnan továbbították a Budvárról érkezõ jelet a falunak, ha ellenség közeledett.
    E hegynek csaknem falmeredek szikla oldalában található a Kõlik két barlangja, melyekben a nép vész idején biztos menhelyet talált. Két egymás fölé helyezett s csaknem megközelíthetetlen barlang van itt. Az alsó (15 lépés hosszú és 10 lépés széles) barlangnak szabályszerüleg idomított boltíve van. Bejáratánál még most is látszanak a sarokhelyek, melyek erõs vas ajtókat tartottak, megvan még e barlangban a tüzelõhely kürtõje és a kézimalom fülkéje is. Az e felett lévõ felsõ barlang, - hova csak ügyes mászó tud feljutni - kisebb kiterjedésû, mint az alsó. Innen sziklába vésett beszélõ csõ nyúlott le az alsó barlangba, melyen át madárnyelven beszéltek - mondja a hagyomány - hogy az ellenség meg ne érthesse. A felsõ barlang ablakából mutatták meg a csalkürtõskalácsot a tatároknak.

    A tatárjárás idején történt, mikor kigyúlltak Leshegy tetején a lármafák. Messzirõl jelezték a tatár érkezését. Az emberek összeszedték holmijukat, élelmet vettek magukhoz, és felvonultak a Kõlik barlangjaiba. Mikor megérkezett a tatár horda, senkit sem talált a faluban. Végül a tat vezér fülébe jutott, hogy a nép nem messze, a Kölikban van elrejtõzve. Ostromolni kezdték a tatárok, de a barlangok erõs fekvése miatt nem sikerült bevenniük. Úgy döntöttek, hogy kiéheztetéssel kényszerítik önmegadásra a falubelieket, így letelepedtek a barlang aljába.
    A falu bírója ügyes nyilas hírében állt. Kiállott a fölsõ lik szájába és onnan lõtte ki nyílvesszõjét, ami éppen szíven találta a tatár vezért. Ettõl megzavarodott a tatár horda, de az ostromzárat továbbra is fönttartotta. Elfogyott az élelmük már mind az ostromlóknak, mind az ostromoltaknak, mikor a falu bírója elhatározta, hogy éhen halni nem fognak, inkább csatában essenek el, ha úgyis halál vár rájuk. Összeszedve a fiatal legényeket, kitörni készült a barlangból, mikor a bíró felesége elõállt egy ötlettel. Szalmából nagy kürtõskalácsot csinálván, kimutatták a fölsõ barlangból és lekiálltott: „Lám mi jól élünk, míg ti éheztek!ö Ezt látva a tatárok, a falu feldúlása után távoztak.

what's nearby
Suche in der Nähe
  • unterkünfte
  • gastronomie
  • dienstleistungen
  • attraktionen
  • veranstaltungen
city info

REVIEWS Höhle "kolik"

Hier waren schon: 0 Warst du schon hier?
Möchte nochmals kommen: 0 Möchtest du nochmals kommen?
Möchte hinfahren: 0 Möchtest du hinfahren?
Gefällt: 0 Gefällt es dir?
NEGATIVE EINDRÜCKE (0) POSITIVE EINDRÜCKE (0) TOURIST FOTOS
Keine Bemerkungen.

Fügen Sie als Erster hinzu.
Diese Bewertung ist die subjektive Meinung eines Individualreisenden und nicht die von Tourist Informator oder Partnerunternehmen.
Keine vote vorhanden
Dein Vote: -
Neue Eindruck + Fotos hinzufügen
Sie müssen angemeldet sein, um Eindrücke hinzufügen
lorem ipsum

loading ...